De PRIONA TUINEN

De Priona Tuinen zijn vanaf 1970 ontworpen door Henk Gerritsen en Anton Schlepers. Beiden opgeleid als kunstenaar, creëerden zij vanaf eind jaren ’70 een onconventionele tuin met een heel eigen sfeer. Het belangrijkste idee daarbij was dat de natuur het ontwerp mede bepaalt: de heggen en paden geven de kaders aan en daarbinnen vinden vaste én wilde planten een plek. Soms bedoeld, soms spontaan: een ‘wilde’ tuin binnen een duidelijke structuur. Het ontwerp was zo vernieuwend, dat de Tuinen al snel internationaal bekend werden. Nog steeds bezoeken jaarlijks mensen uit de hele wereld de Tuinen.

Over de Tuinen zijn verschillende boeken verschenen, die in meerdere talen zijn vertaald en nog steeds klassiekers zijn in de tuinliteratuur, vooral Buiten is het Groen (2008).

Er zijn in al die jaren nooit bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt: de Tuinen worden ecologisch beheerd. Mede daardoor staan in de Tuinen meer dan 5.000 verschillende soorten planten, waarvan er veel zeldzaam en soms beschermd zijn. Door de natuurlijke omgeving, de grote diversiteit en het ecologische beheer bieden de Tuinen ook een goed thuis voor allerlei soorten dieren en insecten.

Inmiddels zijn Gerritsen en Schlepers overleden. De uitzonderlijke Tuinen die zij hebben nagelaten worden in hun geest voorgezet, zodat ook in de toekomst mensen van dit bijzondere tuinerfgoed kunnen genieten. Het onderhoud van de Priona Tuinen gebeurt grotendeels door vrijwilligers en met behulp van donateurs en sponsors.

Door in De Tuinkamer te eten helpt u ook mee aan het voortbestaan!

INSTAGRAM SHOTS

Gallery Notice : Images have either not been selected or couldn't be found